Wednesday, March 3, 2010

Memori Kita

Dengan berkepala masih teleng ke kiri, aku tetap bersemangat untuk bercerita hari-hari gembira pada hari minggu tempoh hari.

Hari jumaat lepas, ketibaan dari jauh dua sahabat yang sangat dirindui. Seorang Special Girl-friend. Seorang Special Boy-friend. Nasib baik dapat mengawal diri dari melakukan adegan-adegan Jejak Kasih. Ala..yang peluk-peluk sambil menangis hiba tu.

Niat hati my special friends adalah ingin melawat ayah yang beransur sihat. Macamlah aku boleh baca hati orang. Terima kasih ye.

Sebagai tuan rumah yang berhemah (ceh!), aku pon menjadi pemandu pelancong di rumah aku sendiri. Aku kemas katil. Sediakan tuala. Tunjukkan kiblat. Sediakan tempat makan. Buat air. Itu ke ciri-ciri pemandu pelancong? Arrgghhh...aku konpius.

Keesokan nya tugasku sebagai pemandu pelancongan masih belom berakhir. Aku mengetuai pengembaraan (hiperbola) ke rumah Member Seberang Katil alias Special Senior-friend.Wah! Spesel-spesel sumanya. Sebelum aku pergi ke isi seterusnya, ada sesiapa yang tak tahu apa itu hiperbola? Sila cek buku sastera melayu sekiranya lupa atau tidak tahu.

Berbalik kepada cerita asli, kedatangan kami adalah untuk menagih janji iaitu...makan free.hehe. Makan tengah hari kami telah disediakan khas oleh Chef tuan rumah. Ada Kari Ikan. Sotong masak kunyit (Ini sangat-sangat-sangat sedap). Ikan goreng. Sayur Sawi. Tidak lupa juga kuew teaw. Lari sistem diet aku. Kejar!!!!!....huu~~..semput. Merapu.


Perut kenyang. Pengembaraan bersambung. Lokasi seterusnya, Ipoh. Sebelum aku dibenarkan bersuka-suki, aku dibekalkan misi penting oleh mak iaitu jumpa Mimi, Ecah dan masukkan motor Siti. Apa lagi, sepantas pergerakan cahaya aku menyempurnakan amanat-amanat tersebut. Mission accomplished.

Mari sahabat-sahabatku. Mari kita menyedut aircond Jusco Ipoh. Sonok-sonok!!

Masa bukan lagi ibarat emas, tetapi dah ibarat minyak petrol RON97. Mahal dan cepat habis. Sekejapan malam datang menggantikan siang yang ingin berehat. My special friends harus pulang atas tanggungjawab terhadap kerja masing-masing. Sayu..Pilu..Hiba..hatiku. Saya Over.


Apa-apa pon,

Kepada Special Girl-friend iaitu Cik Zz dan Special Boy-friend iaitu Cik Ery (ehem..ehem..),
Terima kasih yang tidak terhingga kerana sudi menziarah aku sekeluarga. Walaupon masa sangat mencemburui (klise), aku sangat gembira. Aku sangat gembira. Dengarlah dunia, aku gembira!! Sambil mendepang tangan dengan seluas-luasnya. Motif? Saja.

Kalau ada masa lapang, aku pergi jumpa hang kat Subang pulak ye Cik Zz.

5 comments:

eToN said...

Nak resepi sotong tu ke? 5 menit je blh siap!
Aaaa....mula2 potong encik sotong bulat2 mcm ciken ring(mcm super ring pun bleh gak la).
Blen cabai merah+halia+bwg merah+putih (baget2 la tgk encik sotong byk mana).
Pastu gaul sume tu pada encik sotong, campur skali la garam kunyit.Panaskan minyak dlm kuali.
Aaa...agak2 dh panas minyak tu campak la encik sotong tu. Biar die berenang2 dlm 3 menit 12 detik. Kuarkan encik sotong kejap, kaco2 kasi air dlm kuali tu kering. klu tak nanti hangit. Masuk balik encik sotong dlm kuali. kaco lagi 1 menit 48 detik. Angkat.Makan ngan nasi putih panas2. (pastikan msk nasi dulu sblm msk encik sotong..blaja dr pengalaman nih!)

ckp 5 menit kan?

Nur Khairunnisa Hanisah Bt Roslan said...

susah nak masak ni. Kena ada penjaga masa. baiklah, saya akan cuba. time kase cik eton.

Anonymous said...

kenape delete komen saye? ko kijam..kijammmm....!

Cik Hanisah Roslan said...

ni mesti kak eton. tak baik tau fitnah nisa. nisa xdelete pon.

zizie saref said...

hee...t z dtg sne nk rase nisa nye sotong plak..kihkihkih

Post a Comment