Monday, July 4, 2011

Electric Train Services

Aku ke kuala lumpur balik hari dengan menggunakan perkhidmatan awam. Bangga gila. Poyo.

Mengapa aku berbangga dengan kejayaan ini? Siap jadikan ia sebagai kejayaan tuh. Ayo~ 

Kerana, ia adalah pertama kali dan ia adalah tidak normal bagi aku yang kurang menggunakan perkhidmatan awam di Malaysia apatah lagi luar Malaysia sebab aku passport pon tidak ada. Apa kena mengena?

Keluar dari rumah pada pukul 9 pagi, berkejaran ke stesen keretapi batu gajah dengan sangat laju. Dari lumut ke batu gajah memakan masa sejam dan lebih. Aku sedikit cuak kerana tiket adalah pada pukul 10.10 pagi dan tiket masih tidak dibeli. Aku tidak berani melihat jam di handphone kerana aku akan lebih cuak dan itu merupakan satu tindakan tidak bijak langsung. Tindakan tidak bijak langsung itu merujuk kepada tidak melihat jam di handphone. Aku hanya berpandukan jam digital di dalam kereta. Hati aku kembali tenang apabila jam digital tersebut menunjukkan masa masih awal. Mengapa perlu rungsing. Dan di situ lah tindakan tidak bijak langsung itu berlaku. Ia kerana jam digital kereta adalah lambat kira-kira 10 minit. Sungguh hampeh apabila ia hanya tersedar pada pukul 9.54 pagi dan bumbung stesen keretapi masih tidak kelihatan. Nafas tersekat.

Sesampai di stesen keretapi batu gajah, jam di stesen yang sememangnya tepat kerana telah diselaraskan dengan semua stesen keretapi bersama-sama keretapi nya sekali menunjukkan jam 10.04 pagi. Aku bertambah cuak kerana di depan masih ada tiga orang beratur dan system down. Penjual di kaunter agak mengambil masa kerana beliau perlu menulis secara manual di dalam borang. Keadaan sangat genting.

Akhirnya tiba giliran aku yang cuak.

"Kak, ETS pergi kl sentral ada?" tanya aku dengan nafas tersekat-sekat. Tapi kakak kaunter tu tak nampak sebab aku berlakon.

"Ada. 10.10 pagi"

Lega. Pernafasan kembali normal.

"Dua ye" Sambil tersengih dan menunjukkan jari best. Tapi kakak kaunter tu tak nampak juga sebab jari best itu hanya imaginasi aku sahaja.

Seperti yang diberitahu, aku bukanlah seorang yang selalu menggunakan perkhidmatan awam malah tidak terer. Oleh itu, aku sangat tidak kool semasa berada di dalam ETS. Macam budak empat tahun yang duduk di depan aku lagaknya. Terjenguk-jenguk dan terkagum-kagum. Sangat tidak kool. Selepas ini aku akan lebih beringat supaya menjadi lebih kool.

Disebabkan terlampau tak kool, di sini aku akan memuji-muji perkhidmatan ETS yang sangat memudahkan diri aku yang tak kool tapi best. Bagilah can menyejukkan hati sendiri dengan memuji diri sendiri best. Muahahaha. (Sejak bila ko gelak camtu?)

Bermula sesi puji melambung-lambung. Sedia?

ETS tersebut sangat laju. Halaju paling tinggi adalah 148km/j.

Tetapi semasa aku menaiki KLIA Ekspres dahulu lagi gayat. Sehingga hati berdebar-debar kegayatan.

ETS terasa lebih selamat kerana ia melalui kawasan kampung dan berbatu-batu, maka halaju nya lebih disesuaikan dengan keadaan sekeliling. Tak adalah ko redah belakang rumah orang yang betol-betol di sebelah landasan dengan halaju 148km/j. Mahu melayang atap zink dibuatnya.

Masa yang di ambil ETS dari saat berhenti di stesen-stesen sehingga bergerak kembali adalah dalam julat 2minit. Sangat tidak membuang masa. Janganlah risau kalau takut terlepas atau tersadung sebelum sempat keluar dari koc kerana setiap pintu akan di jaga oleh pekerja ETS yang berpakaian sangat kemas dan cantik. Mereka akan memastikan anda akan selamat keluar sebelum memberi tanda isyarat untuk menutup pintu dan meneruskan perjalanan.

Kerusi juga lebih selesa dan luas dari keretapi lama yang sempit sehingga menyebabkan pakcik sebelah anda seperti mengambil kesempatan menghimpit-himpit anda dan anda terasa hendak bertindak kurang ajar dengan memberi tendangan maut. Perasaan menyampah tidak boleh nak dihilangkan. Hanya mampu bersabar kerana pakcik itu bertongkat. Kalau di ETS masih ada pakcik seperti ini, lekuk sahaja beliau sambil berkata "Kerusi ni besar pakcik, sila jangan himpit."

Dan paling gembira adalah gegaran nya tidak terlampau terasa walaupon ia sangat laju. Apabila badan kurang bergerak ke kiri dan ke kanan, anda akan tidak terasa penat sehingga tidak mampu nak pergi makan kenduri selepas itu. Tak terasa jauh pon. Serius. Dan masa perjalanan dari batu gajah ke kl sentral adalah 2jam 20minit dengan harga tiket RM24 seorang. Dan macam buat promosi pulak rasanya.

Satu sahaja aku nak pesan iaitu jika ingin pulang pada hari itu juga, sila beli tiket siap-siap kerana masa hendak pulang tadi tiket sudah sold out sebelum pukul 3 petang lagi. Maka aku TERPAKSA pulang dengan menaiki bas pakcik-kerek-tak-best itu. Sangat berbeza perasaan naik bas yang memenatkan badan itu.

Kelebihan naik bas berbanding menaiki ETS adalah aku boleh mengambil bas terus dari lumut dan tidak perlu pergi ke batu gajah. Lumut tiada stesen keretapi.

Kesimpulannya, aku memohon jasa baik kerajaan untuk membina landasan keretapi dari lumut ke batu gajah atau terus ke kuala lumpur. Artikel ini diakhiri dengan ucapan terima kasih dari aku yang tak kool tapi best.

2 comments:

Anonymous said...

wah...dah jadi jurucakap ets ke ni?
terus teruja nk naik ets. tapi nk pegi mana ek?

Hanisah Roslan said...

Kak Eton nek ets pegi kl sentral, pegi lepak mkn pizza jap pastu balik batu gajah balik nek ets. Serius rasa tak pegi kl.

Post a Comment