Friday, June 14, 2013

Tabung haji


Tengok bangunan ni rasa macam ia sebuah tabung yang sangat besar. Bukan bangunan. Perasaan menabung tu macam membara-bara.

Dulu masa kanak-kanak ribena, ada 3,4 biji tabung ni kat rumah. Ada warna hitam, hijau dan merah. Sebijik sebentuk macam bangunan tabung haji ni. Aku rasa kalau kecik-kecik aku ternampak bangunan ni, harus jadi super super super ghairah. Opps, teruja. Dulu masa belajar ijazah, tak tahu lah apa yang aku teruja lebih sangat, aku masuk dewan kuliah dalam keadaan separuh berlari kat celah-celah kerusi yang sempit tu. Lepas aku duduk dengan menghenyak kerusi, ada seorang pelajar lelaki cina tengok aku dengan gaya tak puas hati gila. Mestilah dia tak puas, kerusi dia sebelah kerusi yang aku henyak tu. Kerusi dia mesti bergoyang sama. Kerusi kat dewan kuliah kan bercantum berbaris-baris. Kemungkinan besar dia bengang. Lepas dia tengok aku tergelak-gelak, terus dia tegur, "Kenapa ghairah sangat?"

Aku macam terpana pon ada. Ghairah? Bila plak lah aku buat aksi ghairah. Lepas 2,3 saat buat muka pelik, baru aku terfikir apa dia nak maksudkan. Excited. Encik, excited tu teruja ye. Kejadian ni masa first year, sampai final year kalau terserempak dia kat mana-mana, aku mesti cakap, "Ha..tu budak ghairah". Kalau aku tak perasan kehadiran budak tu, nanti member aku yang tegur, "Nisa, tu budak ghairah". Kesimpulannya nanti kalau terdengar sesiapa mengaku beliau ghairah dengan muka tak bersalah, mungkin maksudnya teruja. Tapi kalau dia mengaku ghairah dengan muka ghairah, haruslah jauhkan diri dengan secepat mungkin.

Oh, berbalik kepada bangunan tabung haji. Rindu betol aku nak menabung. Aku tak ingatlah banyak mana aku menabung dengan tabung tu, tapi bila aku tengok je tabung tu jiwa nak menabung tu membuak-buak. Dewasa ini (terasa sastera sungguh), banyak dah tabung aku beli tapi rasa dia tak sama dengan tabung haji ni. Kalau aku pergi rumah sebaya aku, mesti ada tabung ni. Budak-budak sekarang macam tak ada dah je tabung ni. Sian kome. Tabung aku pon dah tak ada. Kena buang kot. Dua kali sian kat aku. Pernah ada tapi tak menghargai.

p/s: aku tengok gambar ni banyak kali pon masih tak boleh anggap ni bangunan. Macam tengok replika tabung besar gila. BESAR GILA.

0 comments:

Post a Comment