Friday, August 26, 2011

Mengapa kursus kahwin tak sesuai pergi BERDUA dengan pasangan anda?

Sebenarnya satu lagi impian aku tak tertunai selepas impian ingin berkahwin pada umur 25 termusnah sebab aku lagi sebulan akan berumur 26 tahun. Sungguh tidak logik untuk aku bernikah dalam masa sebulan ini. Impian terkini yang telah musnah adalah ingin pergi kursus kahwin selepas bertunang bersama-sama tunang. Alasannya pada satu masa dulu ialah supaya input yang diterima oleh ustaz didengari oleh kedua-dua pihak maka tiada perbalahan di kemudian hari. Kunun la.

Akhirnya aku memang pergi ke kursus kahwin selepas bertunang tetapi ditemani oleh adik aku yang juga gatal hendak bertunang. Sila memberi sokongan kepada beliau.

Maka, entri ini diwujudkan untuk mengatasi perasaan sedikit sedih kerana impian ini juga tidak tercapai.

Mengapa kursus kahwin tak sesuai pergi BERDUA dengan pasangan anda?
1. Pergi dengan adik ataupon kawan perempuan lagi best kerana kita boleh makan dengan banyak semasa rehat makan tengah hari. Juga hanya perlu mengambil makanan untuk diri sendiri dan tidak perlu risau jika kita tidak berapa nak ayu. Sang bakal isteri yang datang kebanyakannya akan mengambil makanan untuk sang bakal suami manakala sang bakal suami hanya duduk bersila di hujung penjuru menunggu juadah dari sang bakal isteri. Keadaan ini janggal di mata saya yang sepet ini. Sila bersabar, kalian belom berkahwin. Tidak perlu menunjukkan sifat isteri solehah di hadapan ustaz yang menganjurkan kursus kahwin itu.

2. Apabila pergi bersama adik kita, adik kita boleh membawa bekal kek coklat. Sangat bahagia apabila kita boleh turun makan kek di dalam kereta. Kalau dengan pasangan mesti malu sebab gigi kita akan mempunyai tompok-tompok kek. Apatah lagi kalau ia kek coklat. Sungguh tak ayu. Mungkin pasangan kita tak sampai hati nak beritahu yang gigi kita kelihatan rongak.

3. Apabila ustaz mencerita unsur-unsur memalukan di dalam ceramah, kita akan relek je sambil bergelak ketawa bersama adik kita di sebelah. Terasa macam dengar ceramah agama kat masjid je. Lebih relek dan fokus. Kalau bersama pasangan sehati sejiwa mestilah diiringi unsur-unsur intai mengintai dan jeling menjeling sambil tersenyum-senyum kesipuan. Mungkin ustaz di hadapan semakin lama semakin berceramah dengan diri sendiri.

4. Apabila ustaz mengutuk pasangan lelaki atau pasangan perempuan di dalam bilik ceramah tersebut, kita tak kan terasa pon sebab pasangan kita tak ada pon kat situ. Tak adalah bengang dengan ustaz tersebut sebab dengan selamba mulut beliau mengutuk pasangan kita di hadapan kita dan semua orang.

5. Ketika ujian boleh berbincang dengan adik kita di sebelah. Kalau tak tahu pon tak adalah tebal muka sangat sebab kita sedarah sedaging. Kalau berbincang dengan pasangan mesti malu semalu malu nya apabila rukun islam pon masih terkial-kial menekanya.

6. Hati gembira kerana boleh pulang ke rumah dan terus tidur.

Sekian dari saya yang berkurun lama ku rasakan cintaku padamu tidak menaip sesuatu di sini. Lantaran itu, saya jadi semakin serius. (Macam tak ada kena mengena. Heh!)

0 comments:

Post a Comment